Dikrandtonderzwam - Ganoderma adspersum

Plaats een reactie

Bevestigingscode
Voer de code exact in zoals deze weergegeven wordt. Alle letters zijn hoofdlettergevoelig.
Smilies
:hearteyes: :saluut: :thinking: :thumbup: :D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Als je meer dan één bestand wil bijvoegen, voer dan de details hieronder in.

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Dikrandtonderzwam - Ganoderma adspersum

Re: Dikrandtonderzwam - Ganoderma adspersum

door Bart » 21 okt 2023, 16:00

Afbeelding

Hoeksche Waard, 10-2023

Re: Dikrandtonderzwam - Ganoderma adspersum

door Bart » 07 okt 2023, 17:27

Mooi, Ger, zo leren we wat.

Afbeelding

Afbeelding

Hoeksche Waard, 10-2023

Re: Dikrandtonderzwam - Ganoderma adspersum

door Ger van Ewijk » 05 aug 2023, 19:33

Dikrandtonderzwam

Dikrandtonderzwam. Deze schimmel onderscheidt zich door zijn consolevormige vruchtlichaam, wat betekent dat het lijkt op een plank die uit een boomstam groeit.

De hoed van de dikrandtonderzwam kan erg groot worden, tot wel 30 cm breed en 10 cm dik. De bovenkant van de hoed is vaak onregelmatig golvend en heeft een harde, niet indrukbare korst. De kleur varieert van geelbruin tot donker- of zwartbruin, en soms zelfs roestbruin met een laagje sporen erop. De groeirand van de schimmel is crème tot gelig van kleur.

Aan de onderkant van de hoed vind je buisjes. Deze buisjes zijn ongeveer 10-15 mm lang en hebben een roodbruine kleur. De poriën, die gevormd worden door de buisjes, zijn rond en wit tot crème van kleur. Als de dikrandtonderzwam beschadigd raakt, kleuren de poriën bruin.

Het vlees van de schimmel is kurkachtig en taai, en heeft een donkerroodbruine kleur. De sporen van de schimmel zijn bruin van kleur.

Je kunt de dikrandtonderzwam vinden op levende loofbomen of stronken van loofbomen, zoals wilg, eik, populier, esdoorn, paardenkastanje en Catalpa. Het feit dat deze schimmel op verschillende boomsoorten kan groeien, maakt het extra interessant.

Dikrandtonderzwammen spelen een belangrijke rol in de natuur. Ze breken dode bomen af en helpen zo bij het recyclen van voedingsstoffen. Daarnaast bieden ze ook een thuis voor verschillende soorten insecten, zoals kevers en spinnen.

Als je meer wilt ontdekken over de dikrandtonderzwam of andere soorten paddenstoelen, raad ik je aan om eens naar een natuurcentrum te gaan of een paddenstoelenexcursie te doen. Daar kun je meer leren over de fascinerende wereld van schimmels!
Bijlagen
FB_IMG_1691256609671.jpg

Dikrandtonderzwam - Ganoderma adspersum

door Bart » 23 jun 2023, 12:18

Deze houtzwam is algemeen in Nederland en België.

Afbeelding

Kralingse Bos, 2022

Omhoog