Er zijn 17 resultaten gevonden

door vdgiessen
08 nov 2021, 17:49
Forum: Natuurbeheer en wetgeving
Onderwerp: Wat vind je van het jachtbeheer?
Reacties: 3
Weergaves: 1464

Re: Wat vind je van het jachtbeheer?

Ik probeer wat achtergrondinformatie te geven, zonder volledig te zijn:

Iedere jager in Nederland heeft naast een jachtopleiding ook een meerjarige cursus van grofwild-beheer gevolgd. De jagers worden ingezet door faunabeheereenheden (een samenwerking van agrariërs, particuliere grondbezitters, jagers, natuurorganisaties en overheden). Informatie wat die FBE’s doen kun je hier lezen: https://www.faunabeheereenheid.nl/gelderland/
Terwijl het beheerplan hier te lezen is: https://www.faunabeheereenheid.nl/Porta ... versie.pdf

Naast het beheer (want jacht kun je het eigenlijk niet noemen) heeft de jager vooral ook een signalerende functie, houdt de conditie van de dieren in de gaten (bv. of er ziekte is), maar ook geven ze door als er afval wordt gedumpt en dergelijke. Daarnaast worden ze vaak ingezet om aangereden dieren op te speuren en die (indien nodig) uit hun lijden te halen.

Plezierjacht, in de zin dat men een aantal dieren voor de lol dood bestaat niet in Nederland, omdat in de wet natuurbescherming (Wnb) nauwkeurig is omschreven hoe er een ontheffing moet worden afgegeven door de provincie en wat en hoeveel afgeschoten mag worden. Volgt een jager dat niet op dan heet dat stroperij en is bij de wet verboden.

Wat betreft het beheer. Er is in Nederland geen natuurlijk evenwicht, naast dat veel gebieden zo in stand worden gehouden dat ze (voor de mens) een bepaalde meerwaarde hebben. Zonder beheer zal in eerste instantie zowel rood- als zwartwild exponentieel toenemen met als gevolg minder biodiversiteit omdat ze alles opeten en pas daarna zullen de aantallen verminderen maar zal er ook geen of nauwelijks bossen meer zijn. Een praktijkvoorbeeld zien we bij de Oostvaardersplassen.

Zonder beheer gaan ook de vele dieren door ouderdom of ziekte dood en is zeker niet de meest prettige manier van doodgaan. Bv. door het herkauwen verslijten de kiezen, hierdoor kunnen ze niet meer kauwen en daardoor geen voedsel meer binnenkrijgen en zullen een langzame maar zekere hongerdood sterven. In een natuurlijk evenwicht zijn er roofdieren die deze oude en zieke prooidieren decimeren. Echter er zijn niet voldoende roofdieren, en met de huidige aantallen prooidieren in Nederland moet je al snel aan enkele honderden wolven denken. Iets wat ook pro-wolvenorganisaties niet wenselijk achten.

Mijn conclusie is dan ook dat er dan ook een zekere mate van beheer (door jacht) zal moeten zijn tot er weer een meer natuurlijk evenwicht komt.
door vdgiessen
28 okt 2021, 12:49
Forum: Natuurbeheer en wetgeving
Onderwerp: Wat vind je van de wolf in Nederland en België?
Reacties: 24
Weergaves: 5960

Re: Wat vind je van de wolf in Nederland en België?

Ben Valstar schreef: 28 okt 2021, 09:53 Zie citaat van het artikel:

. Jonge loofboompjes worden nu meestal opgeknabbeld voordat ze uit kunnen groeien tot boom. De komst van de wolf kan leiden tot een gemengder bos met naald én loofbomen en een grotere biodiversiteit
Misschien is deze korte reeks artikelen interessant om te lezen en waaruit blijkt dat deze materie iets ingewikkelder ligt:
https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/03 ... rs-deel-1/
https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/04 ... rs-deel-2/
https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/04 ... rs-deel-3/
https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/07 ... rs-deel-4/
https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/08 ... el-5-slot/
door vdgiessen
23 okt 2021, 17:11
Forum: Natuurblogs
Onderwerp: Hallo, ik ben het wilgenroosje (Chamerion angustifolium)
Reacties: 2
Weergaves: 2514

Re: Hallo, ik ben het wilgenroosje (Chamerion angustifolium)

Mooi beschreven, en ja die reeën. Het zijn echte levensgenieters die zo'n heerlijk wilgenroosje niet kunnen versmaden.
door vdgiessen
22 okt 2021, 16:44
Forum: Websites en lectuur
Onderwerp: Plant(en)namen
Reacties: 1
Weergaves: 1243

Plant(en)namen

De website Plant(en)namen https://www.plantennamen.info/ is een nieuwe website met vooral veel informatie over de herkomst van de namen.
door vdgiessen
19 okt 2021, 15:49
Forum: Bomen en planten
Onderwerp: Welke wilde waardplanten voor vlinders en andere insecten?
Reacties: 12
Weergaves: 3362

Re: Welke wilde waardplanten voor vlinders en andere insecten?

Bart schreef: 18 okt 2021, 22:20 Heb je misschien een bron bij wat je begrepen hebt?
Hier een paar links waarin er iets over wordt geschreven:
https://www.ad.nl/dossier-meer-groene-h ... ~a85aac07/
https://opinieinsalland.nl/bloeiende-ak ... en-insect/
door vdgiessen
18 okt 2021, 10:17
Forum: Bomen en planten
Onderwerp: Welke wilde waardplanten voor vlinders en andere insecten?
Reacties: 12
Weergaves: 3362

Re: Welke wilde waardplanten voor vlinders en andere insecten?

Zelf maak ik regelmatig gebruik van de volgende bedrijven:
De Bolderik https://www.debolderik.net/
Cruydt-Hoeck https://www.cruydthoeck.nl/

Dit omdat beiden leverancier zijn van inheemse wildeplantenzaden, hierdoor wel duurder maar uiteindelijk voor de natuur op termijn wel beter.
door vdgiessen
18 okt 2021, 10:05
Forum: Bomen en planten
Onderwerp: Welke wilde waardplanten voor vlinders en andere insecten?
Reacties: 12
Weergaves: 3362

Welke wilde waardplanten voor vlinders en andere insecten?

De laatste jaren zien we dat er gelukkig steeds meer aandacht is om waardplanten te zaaien in zowel de natuur als in tuinen. Wat ik heb begrepen zijn dit vaak cultivars of zelfs buitenlandse planten en dat die niet altijd even geschikt zijn voor de autochtone vlinders en andere insecten.

Mijn vraag is dan ook meer welke waardplanten zijn het best geschikt om te gebruiken in een bepaalde omgeving en waar kun je die kopen.
door vdgiessen
16 okt 2021, 18:52
Forum: Websites en lectuur
Onderwerp: Natuur in Israël
Reacties: 2
Weergaves: 1447

Re: Natuur in Israël

Bart schreef: 16 okt 2021, 18:48 Interessant, met een aantal bekende afbeeldingen. ;)
Ja ik ben zeer dankbaar dat ik een aantal van jouw prachtige foto's heb mogen gebruiken. En natuurlijk houd ik me aanbevolen als iemand goede foto's heeft van de vele andere vlinders waar ik nog geen afbeelding bij heb.
door vdgiessen
16 okt 2021, 18:43
Forum: Websites en lectuur
Onderwerp: Natuur in Israël
Reacties: 2
Weergaves: 1447

Natuur in Israël

Natuurlijk een uitgebreid onderwerp, maar de afgelopen jaren heb ik een aantal overzichtspagina's gemaakt die misschien bruikbaar zijn:
door vdgiessen
16 okt 2021, 18:23
Forum: Natuurbeheer en wetgeving
Onderwerp: Wat vind je van de wolf in Nederland en België?
Reacties: 24
Weergaves: 5960

Re: Wat vind je van de wolf in Nederland?

De afgelopen decennia heb ik meermalen in het Midden-Oosten wolven in het wild van zeer dichtbij meegemaakt. Heb meermalen met de ouders van slachtoffers van wolvenaanvallen in Israël en India gesproken en zie dat wat daar fout ging nu ook in Nederland gebeurd. Mijn euforie dat de wolf in Nederland is, is dan ook wat minder. Zeker denk ik dat er voor een klein aantal ruimte is, maar dan moet er echt beleid komen.

Het laatste rapport "De wolf terug in Nederland" (https://www.bij12.nl/wp-content/uploads ... R-2021.pdf) wat volgens de schrijvers een "… factfinding study brengt feitelijk en wetenschappelijk onderbouwd de laatste stand van zaken van de wolf in Nederland in beeld en is mede opgesteld ter ondersteuning voor het te vormen beleid van Rijk en provincies …" is zeer subjectief en eenzijdig en de aanbevelingen daarin zijn zeker niet aan te raden, tenzij men een menselijk leven minder acht dan een wolf. Niet alleen is het niet opgesteld volgens de wetenschappelijke normen (geen specifieke verwijzingen, maar slechts algemene), maar erger alleen die literatuur is aangehaald die pro-wolf is. Hierdoor is een ideologisch beeld geschetst waarin totaal de vele wolvenplagen en aanvallen worden genegeerd. Zelfs de drie aanvallen op mensen in Nederland van het afgelopen decennium worden niet genoemd en als ‘verwaarloos klein’ gezien.

De verwachting is, en die nu al deels is bewaarheid, dat de wolvenpopulatie op termijn zeer gevaarlijk kan worden als er geen minimale richtlijnen worden opgesteld. Nu al zien we dat wolven niet bang zijn voor mensen daar schapen in nabijheid van de herder zijn aangevallen, of dat ze (zoals Billy in Vlijmen) op slechts 50 m afstand van een kinderspeelplaats aanwezig zijn geweest. De internationale richtlijnen hoe om te gaan met wolven worden compleet genegeerd en zelfs als illegaal bestempeld. Internationale deskundigen die niet met het beleid van BIJ12 of Wolven in Nederland eens zijn worden gemarginaliseerd en gedemoniseerd, terwijl theoretici zonder enige praktijkervaring en die pro-wolf zijn als deskundigen worden afgeschilderd, ondanks dat sommigen zelfs nog nooit een wolf in het wild hebben gezien.

Het is afwachten hoe het zich allemaal zal gaan ontwikkelen, maar sinds de komst van de wolf ben ik begonnen om een boek te schrijven, waarvan al delen hier te vinden zijn: http://www.bijbelaantekeningen.nl/files/page?250

Ga naar uitgebreid zoeken