Nieuwsbrief 2

Forum voor de maandelijkse nieuwsbrief
Gebruikersavatar
Bart
Site Admin
Berichten: 15849
Lid geworden op: 20 mar 2021, 16:24
Contacteer:

Nieuwsbrief 2

Bericht door Bart »

Afbeelding

Pareltjes uit de maand februari 2023

Vogels:

Gestreepte strandloper

De Gestreepte Strandloper is niet meer zo zeldzaam in Nederland, omdat hij jaarlijks enkele tientallen keren wordt waargenomen. Te vinden in plasdrasgebieden, slikranden, ondergelopen bollenvelden of soms wadplaten. Als de vogel rechtop staat, lijkt hij op een kleine kemphaan en zijn geluid in broedgebied klinkt als een snelle hoge misthoorn
(Bron: Vogelbescherming)

Dagvlinders:

Kalkgraslanddikkopje

Komt niet meer voor in Nederland. De dichtstbijzijnde populatie bevindt op de Sint-Pietersberg aan de Belgische kant. In 2010 werd weer een vrouwtje waargenomen in Zuid-Limburg; of het om een zwerver gaat of dat er zich misschien toch (weer?) een populatie in Nederland bevindt, is niet bekend (Bron: Vlinderstichting). Staat op de Waalse rode lijst en is ‘bijna bedreigd’ (op de lijst) in Duitsland, in beide landen wordt hij vaker gezien.

Wilde planten:

Naakte Lathyrus

Komt voor in Zuid-Limburg en sinds enige jaren in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. Bij voorkeur zonnige tot beschaduwde, relatief droge, voedselrijke, kalkrijke of kalkarme, lichte grond (leem, zandig leem en mergel). De zaden zijn giftig en oorspronkelijk stond de plant in graankakkers en klavervelden, tegenwoordig in berm, holle wegen en op ruderale grond (zie hierna). Staat sinds 1950 op de Rode lijst als ernstig bedreigd
(Bron: Verspreidingsatlas).

Amfibieën:

Vroedmeesterpad

Komt van nature alleen voor in Zuid-Limburg en vooral op ruderale grond, zoals groeven, oude bebouwing en kerkhoven (en hellingsbossen en graften). De Vroedmeesterpad dankt zijn naam aan de bijzondere broedzorg van het mannetje. Na de paring wordt het eisnoer niet afgezet in het water, maar het mannetje wikkelt het om zijn achterpoten en draagt de eitjes drie tot zeven weken met zich mee op het land. Heeft de status ‘kwetsbaar’ in de Rode lijst en is wettelijk beschermd (Bron: Ravon).

Paddenstoelen:

Vlakke essenkogelzwam - Hypoxylon petriniae

De Vlakke essenkogelzwam (Hypoxylon fraxinophilum) is een schimmel behorend tot de familie Hypoxylaceae, de korstkogelzwammen. Daar zijn er verschillende van in Nederland en het aardige is dat ze in het veld goed herkenbaar zijn in tegenstelling tot de meeste andere korstzwammen, waar meestal de microscoop aan te pas moet komen. Niet alleen vorm en kleur, deze heeft een kaneelbruine kleur en een zwarte rand om het vlakke vruchtlichaam, ook de substraatvoorkeur maakt herkenning gemakkelijk. Deze komt alleen voor op dode takken van de es in loofbossen op rijke zandgronden. Weinig voorkomend in Nederland, maar staat niet op een rode lijst.

Met dank aan Brigitte voor het initiatief en de samenstelling van de nieuwsbrief
Plaats reactie

Terug naar “Nieuwsbrief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten