Pagina 1 van 6

Gewone pad - Bufo bufo

Geplaatst: 21 mar 2021, 18:25
door Bart H
De pad heeft gifklieren achteraan het hoofd die een gif kunnen afscheiden wat voor huid-irritatie kan zorgen.
Ogen zijn spleetvormig horizontaal en de iris is oranje, goudkleurig.
Zwemvliezen ontbreken tussen de tenen van de voorpoten; de slijmklieren over hun rug en lijf zijn wratachtig.
Foto genomen in natuurgebied Gerheserbossen te Ham (B)

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 22 mar 2021, 11:53
door Bart
Mooi dat blauwachtige eitjessnoer.

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 17 apr 2021, 15:08
door MikoNumeroDuo
Padden... ik vind het echt geweldige dieren. Heb ze in m'n tuin, heb ze in m'n monitorgebied, kom ze elders ook wel tegen... Ik wordt ook altijd blij als ik ergens een padje hoor roepen, in de hoop een partner aan te trekken.
Dit jaar (2021) in m'n monitorgebied echt een geweldig aantal padden (zowel los als in amplex) aangetroffen, ook erg veel eisnoeren. In de 5 jaren dat ik het gebied nu monitor heb ik er nog nooit zoveel gezien.
Gewone pad 01.jpg
Gewone pad 02.jpg
Gewone pad 03.jpg

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 17 apr 2021, 15:12
door Bart
Leuk die toename!

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 17 apr 2021, 15:34
door MikoNumeroDuo
Klopt Bart :-)

Maar het kan ook anders. Een maatje van me monitort een gebied in Friesland. Waar een aantal jaren geleden nog duizenden padden werden overgezet in het paddentrek-seizoen, waren het er dit jaar maar een paar honderd, als hij dat al redt. Daar dus een drastische afname.

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 17 apr 2021, 15:41
door MikoNumeroDuo
Bij de Bufo marinus plaatse ik al een opmerking over gifklieren en afweerreactie. Dit doet de Gewone pad ook, al is het gif een stuk minder sterk dan dat van de reuzenpad.
Dat is op de foto hieronder goed zichtbaar. We vonden het dier in 2019 in Frankrijk, op een van de berghellingen bij Mont Dore.
Gewone pad 07.JPG
De reden van al het schuim deed ons al het een en ander vermoeden en werd ook al snel bevestigd...
Gewone pad 07b.JPG
Het dier was gepakt door een zeker wel 1.30 m. lange ringslang (nog nooit heb ik zulke grote exemplaren gezien als daar) en had dus als afweerreactie z'n gifklieren laten werken. Of dit de ringslang deed besluiten om de pad weer uit te spugen, of dat de ringslang dit had gedaan omdat wij te dicht in de buurt kwamen en de slang weg wilde vluchten (dat gaat nu eenmaal beter zonder een bek vol pad) weet ik niet. Maar feit is wel dat we er een geweldige waarneming (nu ja, eigenlijk twee) bij hadden ! :D

Oh ja... als aanvulling op bovenstaande foto's.... wanneer je zuidelijker in Europa komt, vanaf midden Frankrijk ongeveer, dan heb je kans dat je een andere pad tegenkomt dan onze eigen Gewone pad. De in die regio dan "Gewone pad" is een ondersoort van de onze, namelijk Bufo (bufo) spinosus. Ze lijken enorm veel op elkaar, maar toch is er een duidelijk verschil. Bij het bovenstaande dier kijk je achter de kop naar de twee gifklieren (aan beide zijkanten een). Die lopen bij dit dier gelijk aan elkaar, parallel. Wat het dus een Bufo bufo maakt. Wanneer deze twee klieren niet evenwijdig lopen, maar schuin staan (aan de voorkant wat dichter bij elkaar dan aan de achterkant) dan heb je te maken met Bufo spinosus, de "Zuidelijke gewone pad".

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 17 apr 2021, 15:42
door MikoNumeroDuo
Er stond ook al een afbeelding met eisnoer(en) in dit topic. Dan zal ik het ook maar aanvullen met foto's van de paring :)
Gewone pad 05.jpg
Gewone pad 06.jpg

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 17 apr 2021, 18:46
door Bart
Spectaculaire slang-pad-waarneming. :thumbup:

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 21 apr 2021, 12:21
door Bart
Hoeksche Waard, 11-2019

Re: Gewone pad ( Bufo bufo )

Geplaatst: 21 apr 2021, 21:20
door MikoNumeroDuo
Ha, Asfaltpadden. Ook altijd een goed teken, dat betekent dat er jongen gemaakt gaan worden (of dat het net gedaan is). Alleen jammer dat er geregeld dieren worden platgereden. Gelukkig zijn er mensen/werkgroepen die ze helpen. Bij Padden.nu kun je daar bijv. meer info over vinden.