Esdoornvlekkenzwam

Ger van Ewijk
Berichten: 57
Lid geworden op: 27 dec 2022, 23:53
Locatie: Oisterwijk

Esdoornvlekkenzwam

Bericht door Ger van Ewijk »

Esdoornvlekkenzwam
Inktvlekkenziekte
Inktvlekkenziekte is een bladschimmelziekte die voornamelijk voorkomt op het blad van de gewone en Noorse esdoorn. De wetenschappelijke naam voor de inktvlekkenziekte is Melasmia acerina. De ziekte is te herkennen aan de waterige vlekjes op het blad van de esdoorn die groter worden en geel verkleuren. In de loop van de zomer kleuren de vlekken zwart met een geel randje. De vlekken hebben een afmeting van ongeveer 1 centimeter. De inktvlekken schimmel heeft een voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid en komt vaker voor bij bomen die worden overschaduwd.

Oorzaak inktvlekkenziekte
De inktvlekkenziekte wordt veroorzaakt door de inktvlekkenzwam (Rhytisma acerinum). Een andere benaming van de inktvlekkenzwam is esdoornvlekkenzwam. Deze schimmel leeft als parasiet in het bladmoes van de esdoorn en veroorzaakt daar de opvallende zwarte vlekjes op het esdoornblad. In de vlekken bevinden zich vlechtwerken van schimmeldraden. Ze vormen gedurende de zomer vruchtlichamen. Deze zijn winterhard en ze overwinteren op de afgevallen bladeren onder de boom. In het voorjaar komen er weer sporen uit vrij. Deze ontkiemende sporen worden verspreid door de wind. Zo kunnen ze opnieuw nieuwe, gezonde bladeren infecteren. Ze gaan door de huidmondjes het blad binnen en ontwikkelen zich tot nieuwe vruchtlichamen. Tijdens dit proces gaan de bladeren gele, bruine of oranje vlekken vertonen. De gele rand om de vlek scheidt de schimmel van het onaangetaste weefsel van het blad. Als de schimmel sporen gaat maken, verkleurt in de loop van de zomer de kleur van de vlekken naar zwart.

Gevolgen van inktvlekkenziekte
Inktvlekkenziekte veroorzaakt alleen schade aan het blad, niet aan de boom. De boom heeft er over het algemeen weinig last van. Bij een zware aantasting kan de ziekte zorgen voor een vroege bladval.

Bestrijding van inktvlekkenziekte
Bestrijding van inktvlekkenziekte is niet nodig. Gedurende de herfstperiode kan het blad worden opgeruimd om zodoende de infectiebron te verwijderen.
Bijlagen
inbound2081626352053923298.jpg
Gebruikersavatar
Bart
Site Admin
Berichten: 16246
Lid geworden op: 20 mar 2021, 16:24
Contacteer:

Re: Esdoornvlekkenzwam

Bericht door Bart »

Interessant, Ger.
Ik moet nodig eens gaan letten op het fenomeen roesten op blad.
Plaats reactie

Terug naar “Roesten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten