Slijmzwammen (info)

Ger van Ewijk
Berichten: 57
Lid geworden op: 27 dec 2022, 23:53
Locatie: Oisterwijk

Slijmzwammen (info)

Bericht door Ger van Ewijk »

Slijmzwammen

Ze hebben uiteenlopende namen van Heksenboter en Bloedweizwam tot Zilveren boomkussen. Ze kunnen zonder hersenen hun weg door een doolhof vinden De slijmzwam is een intelligentere bodembewoner dan je denkt.

Slijmzwammen zijn eukaryote organismen die sporen produceren. Hoewel hun uiterlijk sterk aan schimmels doet denken, vormen ze een aparte groep en hebben ze meer overeenkomsten met protozoa, zoals de amoeben. Ze worden vrijwel overal gevonden, zowel in als op de bodem. Plasmodiale slijmzwammen vormen met 900 soorten de grootste groep slijmzwammen, ze worden ook wel myxomyceten genoemd. Als je een slijmzwam in de natuur ziet is de kans groot dat dit een myxomyceet is. Met 150 soorten vormen de cellulaire slijmzwammen een kleinere groep. Ze zijn het grootste gedeelte van hun leven microscopisch klein en dus moeilijk te vinden.
Brigitte
Berichten: 130
Lid geworden op: 29 dec 2022, 11:36

Slijmzwammen (info): aanvulling over Myxomycetenproject NMV

Bericht door Brigitte »

Op de site van de Nederlandse Mycologische Vereniging is het Myxomyceten Project te vinden:
Het bevat gedetailleerde informatie over de Levenswijze, een Soortenoverzicht, Literatuur en de Nieuwsbrief. Inmiddels zijn er vijf nieuwsbrieven verschenen en de laatste, nr. 5, staat nog maar kort online. Onder andere is in een uitgebreid artikel het IJsvingertje beschreven, dat wel een slijmzwam is, maar qua structuur een uitzondering vormt. En daarnaast zijn er gedetailleerde beschrijvingen van zeldzame vondsten met prachtige foto's.

https://www.mycologen.nl/onderzoek/syst ... Yi5oFyNx10
Brigitte
Berichten: 130
Lid geworden op: 29 dec 2022, 11:36

Re: Slijmzwammen (info): film over slijmzwammen

Bericht door Brigitte »

Prachtige film over slijmzwammen: hoe zoek en vind je slijmzwammen, hoe zijn ze opgebouwd en hoe zien verschillende soorten er close-up uit.

https://www.youtube.com/watch?v=4q8jER8 ... LIEACj0Bcc
Plaats reactie

Terug naar “Slijmzwammen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten