Nieuwsbrief 3

Forum voor de nieuwsbrief met bijzondere waarnemingen
Gebruikersavatar
Bart
Site Admin
Berichten: 16151
Lid geworden op: 20 mar 2021, 16:24
Contacteer:

Nieuwsbrief 3

Bericht door Bart »

Afbeelding

Pareltjes uit de maand maart 2023

Wilde planten:

Streephyacint

Gebergteplant uit Kaukasus en Noord-Iran, houdt van stenige plaatsen. Familie van de asperge.

De soort behoort tot de stinzenplanten en deze vormen een bijzondere groep verwilderende sierplanten, die eeuwen geleden zijn geïntroduceerd in Nederland (soms kwamen ze elders uit Nederland, maar veel vaker van ver weg). Ze werden geplant op oude buitenplaatsen en ‘stinzen ’(landhuizen) in Friesland (Stins betekent in het Fries burcht of landhuis). Daar zijn ze verwilderd en door de jaren heen ingeburgerd. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol-, knol- en wortelstokgewassen, zoals sneeuwklokje, sneeuwroem, holwortel, wilde narcis, kievitsbloem, bos- en sterhyacint.

De Streephyacint groeit in Nederland in plantsoenen, op begraafplaatsen en buitenplaatsen. Het overblijvend bolgewas wordt als sierplant overal aangeboden. De soort is zeldzaam in het noorden en in West- en Midden-Nederland. De bloemen verspreiden een zoete honinggeur en zijn geliefd bij bijen. Bij de verspreiding van de zaden spelen mieren een belangrijke rol. De zaden dragen daarvoor een mierenbroodje, een aanhangsel aan het zaad dat als voedsel dient voor mieren. Het broodje is een uitgroeisel van de zaadhuid en bevat vetten en suiker. Daarmee lokt de sterhyacint mieren. Die nemen het broodje (met zaadje) mee naar hun nest. Het zaadje valt onderweg als het van het broodje afbreekt. Of de mier werkt het na het eten van het broodje het nest weer uit.
(Bron: Waarneming, Verspreidingsatlas, Stichting de IJsselhoeve, website De Warande)

Slakken:

Heesterslak

De Heesterslak heeft een hekel aan bewegen. In zijn hele leven kruipt hij bijna nooit meer dan 25 meter af van de plek waar hij geboren is, terwijl hij maar liefst 14 jaar oud kan worden! Houdt van een vochtige omgeving met veel schaduw en wordt vooral aangetroffen in oude bossen, langs waterkanten, maar ook in parken en tuinen. Voedsel bestaat niet alleen uit planten, maar ook uit uitwerpselen en kadavers.
(Bron: The Garden Safari)

Vogels:

Witoogeend

De Witoogeend broedt vooral in Oost-Europa en verder oostwaarts en is in Nederland een onregelmatige en zeldzame broedvogel van vooral veenplassen. Leek in de jaren negentig te verdwijnen, en is ook wereldwijd sterk teruggelopen, maar vanaf de eeuwwisseling zijn weer broedgevallen in Nederland geconstateerd. Een deel gaat om 'zuivere' paren, bij de rest om vogels die gepaard zijn met Kuifeend of Tafeleend en ook om uit gevangenschap ontsnapte vogels.
(Bron: Sovon en Waarneming)

Mineralen:

Turkoois

Dit mineraal is genoemd naar Turkije, omdat het Europa bereikte via dit land, maar voor zover bekend komt het helemaal niet voor in Turkije. Als halfedelsteen wordt het al eeuwenlang in sieraden gebruikt, maar sinds 1972 is de meest verkochte turkoois een imitatie van synthetisch materiaal. Op de foto is een echte te zien, gevonden door de fotograaf zelf in Calhay, België.
(Bron: Wikipedia)

Paddenstoelen:

Krulhaarkelkzwam

Aanvankelijk waren ze zeldzaam, maar al een paar jaar komen ze steeds vaker voor. In 1984 ontdekten mycologen dat er niet één maar twee soorten zijn en het verschil is alleen onder de microscoop te zien. Deze rode op het plaatje is de Krulhaarkelkzwam, het meest algemeen voorkomend en te herkennen aan de krullende uiteinden van zijn beharing (onderste foto), die aan de buitenkant zitten. De andere is de Rode kelkzwam.
(Bron: Nature Today)

Met dank aan Brigitte voor het initiatief en de samenstelling van de nieuwsbrief
Plaats reactie

Terug naar “Nieuwsbrief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten